Als je veel met de trein reist, dan lijkt het of er weinig vertraging is. Weliswaar komt de trein regelmatig een paar minuten later binnen dan de geplande aankomsttijd, maar dat valt niet zo op na een reis van anderhalve uur. Je hoort mij daarom niet klagen. Temeer omdat ik als de trein echt vertraagd is, graag een beroep doe op de financiële compensatie die de NS aanbiedt.
Twee zaken storen mij echter aan de terugbetalingsregeling. Ten eerste kost het een paar dagen voordat je een compensatie kan aanvragen. Vaak ben je dan de vertraging al weer vergeten en schiet het terugvragen van geld er bij in. Waarom kan de NS niet bij elke grote vertraging automatisch compenseren?
Ten tweede geeft de NS alleen geld terug als de vertraging meer dan 30 of 60 minuten is. De NS houdt zich hierbij strak aan de tijd. Vorige week was er een dubbele wisselstoring en had ik 58 minuten vertraging. Dit voelde toch echt als een uur, maar de NS compenseerde voor 30 minuten extra reistijd. Krenterig vind ik het. Waarom niet een kleine marge inbouwen? Net als bij een bekeuring, waar de eerste te hard gereden kilometers niet bestraf worden. Dat geeft zo’n veel beter gevoel.