Leefbaar kantoor

Het waterschapshuis van Zuiderzeeland in Lelystad heeft begin dit jaar de Gouden Kikkergewonnen. Dit is de prijs voor het meest duurzame project van het jaar. Zuiderzeeland heeft het hoofdkantoor gerenoveerd met herbruikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid als uitgangspunten.
Ik had vandaag een bijeenkomst in het gebouw en kreeg een rondleiding.
Kosten nog moeite zijn gespaard om materialen opnieuw te gebruiken, water en energie te besparen en een gezond klimaat te creëren. Oude bureau’s en steigers zijn gebruikt voor wanden, WC’s worden gespoeld met regenwater, warmte en kou wordt opgeslagen in de grond, overal zijn metershoge klimplanten en nog veel meer.
De ideale werkplek is ontspannen, actief en gericht op samenwerking. Het bestuur vergadert volgens de BOB methode. De fase van beeldvorming gebeurt in de open samenwerkingsruimten, oordeelsvorming doen ze zittend op lage, gemakkelijke stoelen en besluitvorming gebeurt met een actieve houding aan een grote ronde tafel.
Het mooiste vond ik hoe trots de medewerkers vertelden over hun nieuwe kantoor. Dat is nog eens goed voor de motivatie en het werkplezier.